Jak vybrat správný protein?
Proteinové přípravky jsou dnes pravděpodobně nejznámějším a nejpoužívanějším druhem suplementů. Vzhledem k tomu, že existuje více druhů proteinových přípravků, tak je lze využívat v jakémkoliv tréninkovém období. Své místo naleznou v redukční dietě, období zaměřeném na nabírání svalové hmoty i na podporu sportovního výkonu a udržování sportovní kondice.
Zdroje a druhy proteinových přípravků
Protein může pocházet z živočišných i rostlinných zdrojů. Nejznámějším a nejrozšířenějším druhem je syrovátkový protein, vedle něj se na trhu objevují kaseinové přípravky a rostlinné proteiny.
- Syrovátkový koncentrát - Obsahuje až 80 % bílkovin. Je nejpomaleji stravitelný ze všech tří druhů proteinů založených na syrovátce. Na druhou stranu má pravděpodobně nejlepší chuť, obsahuje určité množství vitaminů a tělu prospěšných látek, jako jsou imunoglobiny. Také je levnější než izolát a hydrolyzát. Své využití mají syrovátkové koncentráty především v objemovém a mimosoutěžním období, kdy je obvykle zapotřebí vyšší celkový přísun energie a nevadí vyšší podíl sacharidů a tuků.
- Syrovátkový izolát - Obsahuje až 90 % bílkovin. Podíl bílkovin je tedy velmi vysoký s minimem tuku a laktózy. Jeho nevýhodou je, že neobsahuje takové množství vitaminů a dalších tělu prospěšných látek, nemá tak dobrou chuť jako koncentrát a je dražší. Izolát lze využít kromě silového či objemového období přípravy především v průběhu rýsovacích a redukčních diet.
- Syrovátkový hydrolyzát - Tráví se nejrychleji ze všech tří forem syrovátky. Je vyroben hydrolýzou syrovátkového izolátu, platí, že čím vyšší stupeň hydrolýzy, tím je rychleji stravitelný a lépe využitelný. Na druhou stranu je jeho nevýhodou nahořklá chuť. Syrovátkový hydrolyzát lze samozřejmě využít jak v mimosoutěžním období, tak i v redukčních dietách.
- Micelární kasein - Kasein je na rozdíl od syrovátky pomaleji stravitelný, což znamená, že se jeho aminokyseliny uvolňují delší dobu, zhruba 6 - 8 hodin. Obecně je vhodné konzumovat kaseinové proteiny během dne, kdy je zapotřebí dlouhodobější dodávka aminokyselin do svalů, nebo před spaním, kdy postupně uvolňované aminokyseliny budou vyživovat svaly v průběhu spánku. Micelární kasein lze konzumovat v období diety i objemové přípravy.
- Rostlinné proteiny - Obsahují 70 - 90 % bílkovin. Často jsou neplnohodnotné, obsahují jednu nebo více aminokyselin v nedostatečném množství. Na druhou stranu mohou najít své využití u lidí s intolerancí laktózy nebo u veganů.
- Vícesložkové proteiny - Kombinace výše zmíněných druhů proteinů v jednom produktu. Výhodou je, že mají část aminokyselinového spektra od každého druhu proteinu a tím pádem je možné přijmout vyvážený profil potřebných aminokyselin, které se uvolňují do organismu podle toho o jaký druh proteinu se jedná.
Jaký protein vybrat?
Protein pomáhá s dostatečným příjmem bílkovin během celého dne, je důležitý pro větší pocit sytosti a menší pocit hladu. Vhodný výběr proteinu může usnadnit hubnutí, nabírání svalové hmoty nebo třeba zastoupit jídlo při dlouhé pauze během dne.
- Při rýsovací nebo redukční dietě nalezne své uplatnění především syrovátkový izolát díky vysokému podílu bílkovin s minimem tuku a laktózy. Pro vegany nebo lidi s intolerancí laktózy je vhodný izolát v rostlinné variantě.
- Pro nabírání svalové hmoty v objemovém nebo mimosoutěžním období poslouží nejlépe syrovátkový koncentrát, popřípadě rostlinná varianta pro vegany a lidi s intolerancí laktózy.
- Během dne při delším čase bez jídla či před spaním, kdy postupně uvolňované aminokyseliny budou vyživovat svaly, je vhodné užívat micelární kasein nebo vícesložkovou variantu rostlinných proteinů pro vegany nebo lidi s intolerancí laktózy.
Kdy protein užívat?
Protein slouží k doplnění bílkovin po tréninku pro zahájení regenerace, během dne jako nouzová svačina nebo k obohacení jídel na bílkoviny chudé jako je ovesná kaše nebo sladké dezerty.
- Pro zahájení regenerace po tréninku je vhodné užívat izoláty a koncentráty, které vynikají mezi ostatními především svou vstřebatelností.
- Během dne jako nouzové jídlo nebo před spaním pro postupné uvolňování aminokyselin k výživě svalů je zde micelární kasein popřípadě vícesložkové varianty proteinových přípravků.