- vhodný zařadit po tréninku ke stimulaci proteinové syntézy
+ využití především v objemovém a mimosoutěžním období
+ lepší chuť než izolát
+ vyšší obsah vitaminů a tělu prospěšných látek
- vyšší množství sacharidů a tuků oproti izolátu
- horší stravitelnost oproti izolátu
Syrovátkové koncentráty obsahují 80 % bílkovin. Zbylé množství představují zbytky tuků a laktózy, což jednak může způsobit problémy s trávením a také nejsou vhodné pro lidi trpící intolerancí na laktózu. Zároveň koncentráty obsahují obecně vyšší množství sacharidů a tuků. Díky tomu jsou nejpomaleji stravitelné ze všech tří druhů proteinů založených na syrovátce. Na druhou stranu mají díky tomu pravděpodobně nejlepší chuť, obsahují určité množství vitaminů a tělu prospěšných látek, jako jsou imunoglobiny. Také jsou levnější než izoláty a hydrolyzáty. Celkově se koncentráty spotřebují rychleji díky tomu, že je koncentrace bílkovin v nich o něco nižší než například u izolátů. Na jednu dávku je tedy třeba více gramů výrobku, aby bylo možné dosáhnout takové hranice bílkovin a leucinu (3 g), která je nezbytná ke stimulaci proteinové syntézy. Své využití mají syrovátkové koncentráty především v objemovém a mimosoutěžním období, kdy je obvykle zapotřebí vyšší celkový přísun energie a nevadí vyšší podíl sacharidů a tuků, jako je tomu např. v předsoutěžním období v kulturistice a fitness nebo při redukčních dietách v rámci kondičního sportu.
Metoda výroby
CFM (cross-flow microfiltration) neboli mikrofiltrace se zkříženým tokem přes keramické filtry, je moderní způsob oddělení pevných částic od kapalin, který zajišťuje ještě vyšší čistotu výsledného produktu v porovnání s metodou statické DEF filtrace (dead-end filtration). V podstatě jde jednoduše o to, že při CFM nedochází k ucpávání keramických filtrů nečistotami, které jsou kontinuálně odplavovány. Jedná se v současnosti o nejkvalitnější metodu výroby syrovátkového proteinu, přičemž jednotlivé proteinové frakce si zachovávají svoji biologickou účinnost (nedochází k nežádoucí denaturaci proteinů) a jejich složení odpovídá přirozenému obsahu v základní surovině. Výsledný produkt zároveň obsahuje pouze zanedbatelné množství mléčného tuku a laktózy, a proto mají syrovátkové proteiny vyrobené pomocí CFM metody tu nejvyšší nutriční hodnotu. Velkou výhodou těchto membránových metod je zachování všech bílkovinných frakcí v porovnání s iontovou výměnou, kde dochází ke ztrátám a denaturaci některých zdraví prospěšných látek, jakými jsou například glykomakropeptidy nebo a-laktalbuminy. Glykomakropeptidy mají pozitivní efekt na správnou funkci imunitního systému i na trávicí soustavu a na zvýšení absorpce vápníku ve střevě, a-laktalbuminy mají zase výborné aminokyselinové spektrum s vysokým obsahem esenciálních a semiesenciálních aminokyselin. Výsledné produkty tak obsahují lepší spektrum aminokyselin, mají také vyšší obsah vápníku a nižší obsah sodíku. Jestliže vám tedy jde o nejkvalitnější syrovátkové proteiny na trhu, měli byste preferovat právě tuto metodu zpracování.
Návod k použití
Jednu plnou odměrku (70 ml) odpovídající přibližně 30 g výrobku rozmíchat ve 200 - 300 ml vody nebo mléka.
Doporučené dávkování
Závisí na tělesné hmotnosti, sportovní aktivitě a složení stravy. Obecně by celkový denní příjem bílkovin neměl překročit 2 g/kg tělesné hmotnosti.
Upozornění
Určeno pro zvláštní výživu, neslouží jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Nevhodné pro děti, těhotné a kojící ženy. Skladujte uzavřené v suchu mimo přímé sluneční záření při teplotách do 25 °C, nevystavujte mrazu. Ukládejte mimo dosah dětí. Výrobce neručí za škody, vzniklé nevhodným použitím nebo skladováním. Spotřebujte do 4 měsíců od otevření.
Hmotnost
1000 g
Údaje na 100 g |
Energetická hodnota |
1 712,00 kJ |
Energetická hodnota |
410,00 kcal |
Bílkoviny |
80,00 g |
Tuky |
6,00 g |
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,00 g |
Sacharidy |
6,00 g |
z toho cukry |
5,80 g |
Sůl |
0,63 g |
Vláknina |
0,00 g |
Údaje na 30 g |
Energetická hodnota |
513,60 kJ |
Energetická hodnota |
123,00 kcal |
Bílkoviny |
24,00 g |
Tuky |
1,80 g |
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,20 g |
Sacharidy |
1,80 g |
z toho cukry |
1,74 g |
Sůl |
0,19 g |
Vláknina |
0,00 g |
Údaje na 100 g |
Energetická hodnota |
1 641,18 kJ |
Energetická hodnota |
393,61 kcal |
Bílkoviny |
71,81 g |
Tuky |
5,85 g |
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,57 g |
Sacharidy |
9,59 g |
z toho cukry |
9,26 g |
Sůl |
0,55 g |
Vláknina |
2,89 g |
Údaje na 30 g |
Energetická hodnota |
492,35 kJ |
Energetická hodnota |
118,08 kcal |
Bílkoviny |
21,54 g |
Tuky |
1,76 g |
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,07 g |
Sacharidy |
2,88 g |
z toho cukry |
2,78 g |
Sůl |
0,17 g |
Vláknina |
0,87 g |
Údaje na 100 g |
Energetická hodnota |
1 682,11 kJ |
Energetická hodnota |
402,92 kcal |
Bílkoviny |
76,77 g |
Tuky |
6,28 g |
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,14 g |
Sacharidy |
6,23 g |
z toho cukry |
5,51 g |
Sůl |
0,59 g |
Vláknina |
1,53 g |
Údaje na 30 g |
Energetická hodnota |
504,63 kJ |
Energetická hodnota |
120,88 kcal |
Bílkoviny |
23,03 g |
Tuky |
1,88 g |
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,24 g |
Sacharidy |
1,87 g |
z toho cukry |
1,65 g |
Sůl |
0,18 g |
Vláknina |
0,46 g |
Údaje na 100 g |
Energetická hodnota |
1 640,21 kJ |
Energetická hodnota |
393,07 kcal |
Bílkoviny |
71,86 g |
Tuky |
5,81 g |
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,57 g |
Sacharidy |
9,54 g |
z toho cukry |
9,25 g |
Sůl |
0,56 g |
Vláknina |
2,96 g |
Údaje na 30 g |
Energetická hodnota |
492,06 kJ |
Energetická hodnota |
117,92 kcal |
Bílkoviny |
21,56 g |
Tuky |
1,74 g |
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,07 g |
Sacharidy |
2,86 g |
z toho cukry |
2,78 g |
Sůl |
0,17 g |
Vláknina |
0,89 g |
Údaje na 100 g |
Energetická hodnota |
1 712,00 kJ |
Energetická hodnota |
410,00 kcal |
Bílkoviny |
80,00 g |
Tuky |
6,00 g |
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,00 g |
Sacharidy |
6,00 g |
z toho cukry |
5,80 g |
Sůl |
0,63 g |
Vláknina |
0,00 g |
Údaje na 30 g |
Energetická hodnota |
513,60 kJ |
Energetická hodnota |
123,00 kcal |
Bílkoviny |
24,00 g |
Tuky |
1,80 g |
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,20 g |
Sacharidy |
1,80 g |
z toho cukry |
1,74 g |
Sůl |
0,19 g |
Vláknina |
0,00 g |
Údaje na 100 g |
Energetická hodnota |
1 673,32 kJ |
Energetická hodnota |
400,67 kcal |
Bílkoviny |
70,70 g |
Tuky |
5,35 g |
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,51 g |
Sacharidy |
14,39 g |
z toho cukry |
12,96 g |
Sůl |
0,56 g |
Vláknina |
0,84 g |
Údaje na 30 g |
Energetická hodnota |
501,99 kJ |
Energetická hodnota |
120,20 kcal |
Bílkoviny |
21,21 g |
Tuky |
1,60 g |
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,05 g |
Sacharidy |
4,32 g |
z toho cukry |
3,98 g |
Sůl |
0,17 g |
Vláknina |
0,25 g |
Složení (bez příchutě)
syrovátkový proteinový koncentrát (obsahuje sójový lecitin), sladidlo (dle výběru)
Složení (čokoláda)
syrovátkový proteinový koncentrát (obsahuje sójový lecitin), holandský kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, sladidlo (dle výběru)
Složení (jahoda)
syrovátkový proteinový koncentrát (obsahuje sójový lecitin), lyofilizované jahody, sladidlo (dle výběru)
Složení (malina)
syrovátkový proteinový koncentrát (obsahuje sójový lecitin), lyofilizované maliny, sladidlo (dle výběru)
Složení (banán)
syrovátkový proteinový koncentrát (obsahuje sójový lecitin), lyofilizovaný banán, sladidlo (dle výběru)
Složení (vanilka)
syrovátkový proteinový koncentrát (obsahuje sójový lecitin), aroma, sladidlo (dle výběru)
Alergeny
laktóza, syrovátková bílkovina, sója